Intervenció en una casa que data de 1955 a Castelló per tal d’acollir la nova seu de la Policia Local. El volum de l’edifici és prismàtic rectangular amb dos de les seues cares entre mitgeres. De cara a l’accés principal al carrer Ramón y Cajal està compost de planta baixa més dues plantes altes i la seua coberta és inclinada. En la façana secundària al Carrer Maestro Serrano, és de planta baixa més una planta de pis i coberta plana. La nova distribució que es planteja se situarà en tot l’espai de planta baixa, 261,20 m² construïts, i una àrea delimitada d’intervenció en planta primera de 155 m² en total.
El projecte sorgeix de la necessitat que té l’equip de policia de Castelló d’ampliar i millorar les seues instal·lacions, perquè en el local actual en el qual es troben té moltes mancances: a penes té espai per a treballar ja que el nombre d’estances s’allunya molt de les necessitats del moment, la documentació l’emmagatzemen en edificis externs ja que és impossible tindre’l en la mateixa seu, a penes tenen llum natural,… i cosa que és més incòmode, segons ens comptava Jaume, el cap de la Policia Local, és no poder rebre als veïns del poble per a recollir els seus testimonis en estances íntimes i delicades preparades per a això.
El programa és fruit tant dels requeriments imposats per l’administració com de les necessitats de l’equip de policia de Castelló, recollides en diverses reunions amb ells.
En tot moment, els espais han sigut dimensionats pensant en la prestació de serveis actuals i en les necessitats dels usos del futur, uns espais que permeten que la plantilla cresca i que es creuen llocs específics en relació a noves àrees a incorporar dins del cos de la Policia Local, atenent sobretot a mesures d’igualtat. La policia del segle XXI requereix la incorporació de més dones i majors quotes en l’escala de comandament; i l’administració, així com els edificis en els quals s’allotja el seu treball, ha d’articular processos adequats per a això.
S’ha prestat molta atenció a plantejar un programa que afavorisca l’atenció al públic en qüestions tan necessàries com la perspectiva de gènere, per a això s’han generat espais segurs i amb la intenció de generar una cultura institucional que permeta comptar amb un sistema de respecte i atenció als drets dels més vulnerables, la qual cosa ens ha portat a evitar els racons amagats que generen inseguretat i prestar especial atenció a la il·luminació dels espais i itineraris accessibles, al mateix temps que s’han pensat espais en els quals reunir-se per a tractar temes tan íntims com els testimonis de dones víctimes de violència de gènere.
La geometria existent tindrà un paper molt important a l’hora d’establir les noves regles per a encaixar la distribució i poder trobar l’equilibri de l’edifci existent amb el nou ús que es planteja. Agafarem tant la inclinació de la façana principal com la seua perpendicular i la simetria d’aquestes per a originar el joc geomètric que donarà forma als nous espais.
Un recorregut longitudinalment llarg recorrerà l’edifici donant privacitat d’ús a mesura que avances per ell. Sobre aquest apareixeran dues claraboies per a donar la il·luminació necessària en la zona més fosca del recorregut a més d’indicar l’accés als vestuaris dels usuaris. La comunicació entre les dues plantes es farà per mitjà d’una escala de volta.
En l’envoltant s’intervé de manera delicada i discreta, ja que la intenció en tot moment és mantindre l’essència de la casa original, però sí que donar-li un caràcter corporatiu amb la nostra lleugera intervenció.
Dos colors, l’ocre i el blau, seran els protagonistes per a vestir l’edifici tant per dins com per fora. Dos colors en els quals tant els veïns com els usuaris de l’edifici han d’identificar en tot moment la importància de tindre una casa que els donarà suport en cadascun dels seus possibles problemes.
En l’exterior, fusteria d’alumini blava i baranes que combinen parts en ocre i lleugers tocs ceràmics en blau i ocre.
A l’interior es col·locarà un paviment de terrazzo en tota la planta amb un canvi de gra i to en la zona d’espera per a donar la calidesa que requereix l’ús de l’edifici i reforçant aquesta sensació amb mobiliari integrat de fusta. Tornarem a col·locar peces ceràmiques blaves i ocre en els sòcols enfortint la idea corporativa iniciada en l’exterior. També apareixerà pavés a les sales on la llum natural no arriba i poder tindre aquests espais més il·luminats per a enfortir la idea de crear espais segurs.